Vänskapsförbundet Sverige Israel‎. UNRWA krigets eller fredens skola ?

01 Nov 2019 06:01210

Den 15 november diskuterar FN om mandatet för UNRWA, FN:s särskilda flyktingorgan för palestinska flyktingar och deras ättlingar, ska förnyas.

UNRWA omgärdas av korruptionsanklagelser men också av kritik mot att organisationen i sin skolverksamhet använder läroplan och palestinska skolböcker som uppmuntrar hundratusentals palestinska elever att involvera sig i terrorism och våldsbejakande kamp mot israeler. Det finns också inslag av antisemitism.

Den svenska regeringen som lovade mer pengar än EU förra året, 250 miljoner US dollar, menar att det gång på gång visat sig vara felaktiga påståenden att UNRWA legitimerar terrorism och antisemitism.

Men hur väl stämmer detta uttalande från regeringen med verkligheten?

Tobias Petersson från Vänskapsförbundet Sverige-Israel har tillsammans med översättare undersökt skolböcker och annat innehåll från UNRWA:s skolor och sett på vilka budskap som lärs ut om UNRWA. Tobias Petersson har även tagit fram en rapport om detta som han kommer gå igenom i korthet under kvällen.

* Förlänger eller förkortar UNRWA konflikten som Israel är ett offer för? Vad lär sig skolbarnen i palestinska skolor?

* Kan man få rätsida på UNRWA och ställa krav på att våldsbejakande extremism och antisemitism upphör eller är den vägen inte framkomlig?

* Vad kan politikerna i riksdagen och Europaparlamentet göra åt det som kritiseras hos UNRWA?

Varmt välkommen!

Stefan Dozzi
generalsekreterare, Vänskapsförbundet Sverige-Israel

Read more